Telefonumuzun Batarya Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?
Telefonumuzu ilk aldığımız zaman, çevremize bahsettiğimiz özelliklerin başında şarjının ne kadar dayanıklı olduğu gelir. ‘’İki gündür şarja takmadım, şarjı çok uzun gidiyor.’’ vb. cümleler ile bataryasının ne kadar dayanıklı olduğunu belirtiriz. Zaman içerisindeyse telefonumuzun şarj süresi giderek kısalır, övgü ile bahsettiğimiz o telefona nefretle bakmaya başlarız.
Bataryamızın Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapabiliriz?
%50… Telefon şarjınız sürekli %50 doluluk oranında olsun… Bu işlemi anlamak için şarj mantığını kavramak gerekir. Şöyle ki; batarya, grafit ve lityum kobalt oksit olmak üzere iki katmandan oluşur. Lityum iyonları, grafit katmandan kobalt katman geçerken ortaya enerji çıkar. Şarj işleminde ise biraz önce bahsettiğimiz geçiş olayı tam tersi şeklinde gerçekleşir.
Telefonumuzu şarja taktığımız anki %50’lik doluluk oranı, yukarıda bahsettiğimiz geçiş işlemi sırasında bataryaya en az yükü bindirir. Bu işlemde bataryamıza binen enerji yükünü önemli ölçüde azaltır. Tabii ki her an telefonumuzun bataryasının %50 mi olup olmadığını kontrol edemeyiz. %50 doluluk oranı ideal olanıdır. Minimum %20, maksimum %80 dolulukta tutmamız ve o anda şarja takmamız en iyisi olacaktır.
Telefonunuzu Gece Şarjda Bırakmayın
Hepimizin en sık yaptığı şey, gece yatarken telefonumuzu şarja takıp bırakmak. Telefonlar, %100 doluluk oranına ulaştıklarında şarj işlemini otomatik olarak keser fakat batarya %0,1’lik bir düşüş bile bataryamız yeniden şarja başlar ve bu işlem sabah telefonumuzu şarjdan çıkartana kadar defalarca devam eder. Bu süreç batarya ömrünü bir hayli olumsuz etkiler.
Kullanmadığınız Özellikleri Kapatın
Birçok telefonda bulunan batarya koruma vb. modları açabilirsiniz. Bunun yanında bataryamızı bir canavar gibi sömüren Wi-Fi – GPS – Bluetooth gibi özellikleri kapatmak da çok faydalı bir yöntemdir. Wi-Fi bulunmayan ya da kullanmadığımız durumlarda Wi-Fi özelliğini kapatmalısınız. Çünkü Wi-Fi ağına bağlı olmadığınız durumlarda bile cihaz sürekli bir ağa bağlanmak için arama yapmaktadır.
Parlak Ekran Kullanmayın
Parlak ekran kullanmayın. Günümüzde çoğu telefonların otomatik olarak ortama göre ekran parlaklığını ayarlama seçeneği mevcuttur. Eğer telefonunuz OLED ekrana sahipse karanlık modu etkinleştirmek işe yarayacaktır fakat LED ekrana sahipseniz herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
Uygulamaları Temizleyin
Kullanmadığınız uygulamaları silin. Ara sıra uygulamalarınızı kontrol edin. Sık kullanmadığınız uygulamalarda bildirimleri kapatın. Batarya düşmanı uygulamaları tespit edin. Bu uygulamaların başında Youtube, Facebook, Instagram, Netflix gibi uygulamalar gelmektedir. Ayrıca bahsettiğimiz uygulamaların arka planda çalışmalarını engellemek de oldukça faydalı olacaktır.
Sıcaktan Koruyun
Bataryanızı sıcaktan koruyun. Yüksek sıcaklık batarya üzerinde olumsuz etki gösterir ve kapasitesini kaybetmesine yol açar. Yapılan araştırmalar, bir yıl boyunca 25-30 derece sıcaklıkta kalan bataryaların kapasitelerini %80 oranında koruyabildiği keşfedilmiştir.