Telefonlarımız Bizi mi Dinliyor?
‘’Sesimiz gerçekten dinleniyor mu?’’ Bu soruya son zamanlarda daha sık kafa yorar olduk. Ofiste öğlen yemeğinden bahsettikten birkaç dakika sonra pizza firmasından mesaj gelmesi ya da seyahat sohbetinin hemen ardından ziyaret edilen internet sitesinde uçak bileti reklamı çıkması tesadüf mü?
Samsung televizyonlarının ortam dinleme ve izleme skandalına karışması, Facebook’un kişisel bilgileri ihlal edip pazarlaması ve bazı internet kullanıcılarının Youtube’un bilgi depolama sistemini ifşa etmesi zaten az olan güveni paranoya seviyesine çekti. Peki, nasıl oluyor da gizli bilgilerimiz depolanıyor?
Google, bir hayli yüksek gelirler elde ettiği AdSense reklamları ile gün boyu milyonlarca kullanıcının ilgisini çekiyor. Bu reklamların Google veri tabanına kaydedilen internet rutinlerimiz (yapılan aramalar, ziyaret edilen web siteleri… vb.) neticesinde ortaya çıktığını düşünsek de, ortam dinlemesi ile karşımıza çıktığı iddiaları var.
Ortam dinlemesine kendi elimizle izin veriyoruz desek inanır mısınız? İnanmalısınız, çünkü tam olarak böyle yapıyoruz. Google, Facebook, Twitter, Instagram, Apple ve Android uygulamalarının kamera ve mikrofonlarımıza tam erişim sağlamalarına izin veriyoruz. Bu uygulamalar da depoladığı kelimeleri süzerek anahtar kelimeler haline getiriyor ve reklam olarak karşımıza çıkarıyor. Kısacası, kendi isteğimizle reklam panosuna dönüşüyoruz.
Peki, bahsi geçen firmalar bu iddialara ne yanıt veriyor? Kesinlikle dinleme yapmadıklarını, mikrofon ve kameralara yalnızca sanal asistanları devreye sokmak için eriştiklerini söylüyorlar. Ne kadar inandırıcı olup olmadığı tartışmaya oldukça açık. Ne dersiniz? Sizce gerçekten de dinleniyor muyuz?