Dikkat Edilmesi Gerekenler: Sosyal Mesafe
Social distance, Türkçe karşılığıyla sosyal mesafe, koronavirüs salgını nedeniyle hayli popüler bir konu haline geldi. Durumu böylesine önemli kılan neden ise koronavirüsün, havaya yayılan virüs yüklü zerreciklerle yayılması…
Sosyal mesafe nedir ve neden gereklidir sorularının yanıtlarını sizin için derledik…
Sosyal Mesafe Nedir?
Sosyal mesafe kavramını kısaca tarif etmek istersek; insanlarla mesafeden kaçınma anlamına geldiğini söyleyebiliriz. 10 günü aşkın süredir yapılan ‘’Evde Kalın!’’ çağrıları tamamen sosyal mesafeyi korumak içindir.
Sosyal mesafe kavramını iki farklı açıdan değerlendirebiliriz; birincisi kişisel, ikincisi ise toplum içinde…
Kişisel Sosyal Mesafe
Sosyal mesafeyi kişisel bazda ‘’tecrit’’ olarak da değerlendirebiliriz. #evdekal ve benzeri çağrılar, evden çalışmaya yönlendirme, yaşlıların sokağa çıkmasının kısıtlandırılması gibi uygulamalar bunun için yapılmaktadır. Bu süreçte kişinin kendisini ve toplumu salgından koruması adına bir süre izole olması gerekmektedir.
Toplum İçinde Sosyal Mesafe
10 günü aşkın süredir yukarda bahsettiğimiz kişisel mesafeyi korumak için büyük bir çaba harcıyoruz. Ancak bazı durumlar (eczaneden ilaç veya tıbbi malzeme almak gibi), kısa süreli de olsa evden dışarı çıkmamızı gerektiriyor. Peki, bu süreyi nasıl geçirmeliyiz?
Alışveriş yapılacak yer kalabalık değilse içerdekilerin çıkmasını beklemek en sağlıklı çözümdür. Ancak durumun her zaman böyle olmadığını biliyoruz. İkinci senaryoda yapmamız gereken, alışveriş esnasında -mümkün olduğu kadar- kimse ile temas etmemek, sıra beklerken de belli bir mesafede durmaktır. Bu mesafe en az 1 metre olmalıdır.
Sosyal Mesafeyi Korumak için Alınan Önlemler
Ülkemizde sosyal mesafenin korunması adına alınan önlemlerden bazıları;
- Okulların tatil edilmesi,
- Yurt dışına çıkışların kısıtlanması,
- Lokal ve uluslararası neredeyse tüm etkinliklerin iptal edilmesi / ertelenmesi, iptal edilmeyen etkinliklerinse dijital ortama taşınması,
- Cami ve mescitlerde namaz kılınmasına ara verilmesi (bazı istisnai durumlarda sadece münferit olarak namaz kılınmasına izin verilmesi),
- Çoğu iş yerinin home office düzenine geçmesi,
- Bankaların temassız ödeme limitini artırması,
- Eve servis firmalarının kuryelerinin siparişleri kapıya asıp bırakması,
- Bazı büyük şehirlerdeki belediye otobüslerinde yalnızca işaretli bölgelerde oturulmasına izin verilmesi (İzmir – Yeşil Koltuk Uygulaması),
- 65 yaş ve üzerindeki kişilerin sokağa çıkmalarının kısıtlanması,
Örnekler çoğaltılabilir. Bunlar, sosyal mesafeyi korumak adına alınan önemlemlerden bazılarıydı. Lütfen siz de sosyal mesafeye çok dikkat edin. Evde ve sağlıklı kalın…