Overlock Nedir?
Overlock
Yeni aldığımız ürün maksimum optimizasyon ile gelir. Peki, nedir maksimum optimizasyon? Özellikle elektronik cihazlar belirli bir frekansta çalışırlar. İşlemci, ram, ekran kartı vb. parçalar, birbirleriyle uyum içinde çalışmaya programlanırlar ve üreticiler bu bileşenleri, birbirlerini yormayacak şekilde ayarlayarak uzun ömürlü olmasını sağlarlar. Peki, bu bileşenlerin performansları artırılabilir mi? Overclock ile evet… İşte yazımızın konusu tam da burada devreye giriyor…
Overlock Ne İşe Yarar?
Overclock, üretici tarafından belirlenen performansın, yüksek seviyelere çıkartma ve o seviyede çalıştırma, sabitleme işlemidir. Bu işlem, cihazdan daha fazla verim almamızı sağlar. Birçok kullanıcı, ürünü sınırları dışında çalıştırmak ve yüksek performans için overclock işlemine başvurur. Üretici tarafından belirlenen değerlerin dışına çıkan bileşenler, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından, cihazlarda aşırı ısınma gibi sorunlar çıkabilir. Overclock işlemine tabi tutulan cihazlar kontrol altında tutulmalı, dikkatle izlenmeli ve düzenli bakımları yapılmalıdır.
Her overclock işlemi başarılı sonuç vermeyebilir. Konu hakkında bilgimizin olması çok önemlidir. Çünkü yüksek performansı kontrolsüz biçimde uygularsak sistemimizin zarar görmesi an meselesidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, işlem; bileşene alışılmışın dışında yük bindireceğinden, overclock işlemine başlamadan, bileşenin hızını ve performansını sabit tutacak, zarar görmesini engelleyecek donanımsal şartlara sahip olmamız gerekir. Diğer önemli bir husus bileşenler mevcut hızlarının üzerine çıkacağından, limitleri zorlayacağından dolayı ömürleri kısalabilir.
Bazı üreticiler, bileşenlerini overclock işlemine uygun bir şekilde tasarlar. Overclock işlemine tabi tutacağımız bileşenin bu kategoriye uyup uymadığını araştırıp, öğrenmemiz yararlı olacaktır.
Overclock İşlemi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk yapacağınız şey sistemin soğutma işlemini yapan fanları kontrol etmektir. Sistemde bulunan bütün fanları gözden geçirin. Sistem içindeki hava akımının ve fanların yeterli soğutmayı sağlayacağına kanaat getirin ve bu kontrolleri, düzenli aralıklarla ama sık sık yapın. Overclock işleminin başarılı olması, bileşene zarar gelmemesi için soğutma işleminin önemini unutmayın.
Overclock işleminden önce sistem performansını ve verimini not edin. İşlem sonrası değerler ile karşılaştırın. Tabi işlem öncesi ve sonrası sıcaklıkları da not etmeyi unutmayın.
İnternetten ücretsiz olarak indirebileceğiniz sistem test araçları mevcuttur. Bu programları edinin. İşlemcinizin performansı ölçmek için stres testi uygulayın. Biraz önce belirtmiş olduğum sistem test araçlarında stres testi mevcuttur.
Ve başlıyoruz…
BIOS ‘a girin. (Bilgisayar modellerine göre BIOS girişi farklılık gösterebilir.) BIOS’tan CPU kontrol bölümünü açın. CPU kontrol ekranında, işlemci çarpanı veya FSP değerini hafifçe artırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Sistemin sabit bir şekilde çalıştığını programların işlemciye yük bindirmediğine eminseniz. BIOS’a tekrar girerek FSP değerini ve işlemci çarpan hızını biraz daha artırın ve makinanızı yeniden başlatarak, işlemci ve programların sağlıklı bir şekilde çalıştığını denetleyin.
BIOS’ta yapmış olduğunuz CPU değer değişiklikleri arttıkça işlemciniz daha fazla ısınmaya başlayacak ve soğuma ihtiyacı da aynı oranda artacaktır. Yapılan testlerde aşırı ısınma tespit ederseniz BIOS’tan CPU değerlerini azaltın.
Yüksek ve sabit performans değerine ulaşana kadar işlemi tekrarlayın. İstenilen sonuca ulaştığınız kanaatine varmışsanız overclock işlemi başarıyla tamamladınız demektir.
Bundan sonra yapılacak işlem, sistemi sık sık kontrol etmek ve bakımlarını yapmaktır. Yazımızın başında belirttiğim gibi özellikle sistemin hava akımın ve fanları sık sık kontrol edin.
Yüksek performanslı günler dileriz…