Kuantum Bilgisayar Nedir?
Bundan 40 sene öncesini düşünün… Dünya, bilgisayar denilen cihazı kullanmayan bir yerdi, peki ya şimdi? Onların olmadığı bir anı bile düşünemiyoruz. Yanımızda, masamızda olmasalar sanki bir yanımız eksik gibi… Bu teknolojik temellerin atıldığı onlarca yıldan sonra, kuantum bilgisayar çağına giriş yapıldı; siz şu anda hissetmeseniz bile…
Kuantum Bilgisayar Nasıl Çalışır?
Şu anda üzerinde yaşadığımız dünyada sadece birkaç kuantum bilgisayar üretici var. Bu firmaların isimlerine hiçbirimizin kulağı aşina değil. Çünkü kuantum bilgisayarlar “HENÜZ” tüketicilere yönelik üretilmiyor. En azından şimdilik…
Peki, bu bilgisayarlar nasıl çalışıyor? Çok açık ve yalın bir şekilde bizleri bekleyen bu teknolojiye sizleri yakınlaştırmaya çalışacağız.
En basit haliyle kuantum bilgisayar; kuantum mekaniğini kullanan, herhangi, sıradan bir bilgisayardan çok daha fazla yüksek ve verimli işlem gücüne sahiptir. Daha net anlamanız için ise, şu anda kullandığımız bilgisayarlardan örnek verelim…
Klasik bilgisayarlar, 0 ve 1’lerden oluşan diziler halinde bilgi depolarlar. Bu, 0 ve 1’ler sayesinde bütün bilgiler bize ulaşır, videolar izlenir, resimler görüntülenir. Bu 0 ve 1’in bulunduğu her birime ‘’bit’’ adı verilir.
Kuantum bilgisayarlarda, bit birimleri kullanılmaz. Bunun yerine “kübit” adı verilen birimlerle bilgi depolanır. Her kübit, 1 veya 0 ile ayarlanabileceği gibi, aynı anda 1 ve 0 ile de ayarlanabilir.
Yani; “1”’e EVET, “0” a HAYIR dersek; şu anda kullandığımız bilgisayarlar; “EVET veya “HAYIR” seçeneği ile bilgi topluyor ve depoluyorlar. Kuantum bilgisayarlar ise; “EVET” veya “HAYIR” seçeneği ile birlikte, “EVET” ve “HAYIR” seçeneğini içerebiliyor.
Hala karmaşık bir yapı geldiğinin, bazı parçaların havada kaldığının farkındayız…
Şöyle anlatalım; her bir potansiyel cevap için aynı anda hesaplama yapan bilgisayarlardan söz ediyoruz. Milyonlarca, trilyonlarca, desilyonlarca ihtimali aynı anda hesaplayan bilgisayarlar… Kullanım alanlarının kesinlikle sınırı yok.
Şöyle düşünün; gelişmiş bir kuantum bilgisayarda evren simülasyonunu çalıştırabilir, hiç bilmediğimiz dünyalar ve neye benzedikleri hakkında bilgi sahibi olmamız mümkün.
Öyle ki; gelecekte sanal dünya mimarisinde oldukça kendinden söz ettireceklerdir.
Şunu unutmayın; kuantum bilgisayarlar sadece bir en iyi çözüme ulaşmazlar, aynı anda yaptığı hesaplamalarla, birden daha çok en iyi sonucu bulabilirler.
Peki, bu teknolojinin yapay zeka ile kaynaştığını hayal edebiliyor musunuz?
Esenlikle kalın…