İçerik Pazarlaması Nedir?
Şehirde yaşayan bir insan günde ortalama 5000 farklı reklama maruz kalıyor. Arabada dinlediği radyo, telefonunda kullandığı müzik programı, oynadığı oyun, iş yerinde gelen mail, sokaktaki billboard, evdeki televizyon… Bu liste böyle uzar gider.
İçerik pazarlaması, markanızı diğerlerinden ayırt etmek adına büyük önem taşır. Doğru üretilmiş bir içerik, satışa yönelik olmasa dahi ortaya başarılı sonuçlar çıkartır, müşteri ağınızı genişletmenize katkı sağlayar.
Peki, içerik pazarlaması nedir?
Basit bir tanımla; hedef kitlenin ilgi duyacağı konularla ilgili içerik hazırlamak, bunun karşılığında da aksiyon ve etkileşim almaktır.
İçerik fayda mı sağlamalı yoksa eğlenceli mi olmalı? Bunun cevabı tamamen markanın hedef kitlesiyle doğru orantılıdır. Üslubu da, içeriğin yönünü de hedef kitle belirler. Burada değişmemesi gereken iki önemli unsur vardır: Tutarlılık ve süreklilik…
Bir markanın hedef kitlesi ‘herkes’ olamaz ve olmamalıdır da. Bu nedenle hedef kitlenin hareketleri doğru analiz edilmelidir. İçerik, bu davranışlara göre hazırlanmalıdır. Örnek verecek olursak; bir moda markasısınız. Hedef kitleniz 18-24 yaş aralığı ise, o kitle sosyal medya jargonundan hoşlanacaktır. Bir de orta yaş kitlesini hedeflediğinizi düşünelim. Aynı üslupla hitap etmeniz muhtemelen hiçbir sonuç vermeyecektir. Kullandığınız dili iki gruba birden uyarlamak isterseniz, bu kez de kemik kitle oluşturmanız olanaksız hale gelecektir. Kısacası; tutarlılığın olmadığı yerde sürdürülebilirlik mümkün değildir.
Satış mı Bilgilendirmek mi?
Öncelikle şunu söylemekte yarar var; içerik pazarlaması sosyal medya pazarlaması demek değildir. Sosyal medya içerik pazarlamasının bir koludur. İçerik pazarlaması kanallarında, blog, kitap, e-mailing, video, online seminer, white paper, online haber bülteni, fotoğraf, illüstrasyon, forum gibi asistanlar da yer alır. Öncelikli amaç bilgilendirerek ilgi çekmek, sonrasında satışa yönlendirmektir. Bu da demek oluyor ki; içerik pazarlamasının önceliği marka bilinirliğidir.
Kendinizi Nasıl Tanıtmak İstiyorsunuz?
İçerik pazarlaması stratejisini yeni bir insanla tanışmaya benzetebiliriz. Tanıştığınız kişinin kendi kişiliğinize uygun olması önemlidir. Bunu hedef kitle olarak tanımlayabiliriz. Peki, o sizi nasıl tanımalı? Öncelikle, bir anda her konudan bahsetmeniz karşı tarafta kafa karışıklığı yaratacaktır. Ancak, ilgi çekici tek bir konunun üzerinde durursanız karşı taraf diğerlerini zaman içerisinde kendisi merak edecektir. Son olarak; mesajlaşırken her yerden yazışmak mı daha mantıklıdır, yoksa tek bir kanaldan mesajlaşmak mı? Elbette ilki… İkincisi daha çok tüm dijital mecralardan pazarlama yapmaya çabalamaya benziyor…