İşiniz Nasıl Büyümez?

Kabul; internetin tam anlamıyla hayatımızın bir parçası olduğu günden beri iş fikri geliştirmek çok ama çok daha kolay. Az sermayeli girişimler, verimli örnekler… Hepsi oldukça tatmin edici gözüküyor. Peki, olay bu kadar basit mi? Dijitale entegre olmak zihninizde ne çağrıştırıyor?
Ya da siz ne çağrıştırıyorsunuz?
Yeni, eski, dijitalin karlı yanlarını yeni duymuş ya da yeni mecraları araştırma safhasında bir işletme olabilirsiniz. Buralarda da epey para varmış dediğiniz an kaybetmeye başlarsınız. Neden? Kazanan kazanmıyor mu? Elbette. Zaten hiç kimse dijitalin kötü bir pazar olduğunu iddia etmiyor. E o zaman neden böyle söyledik ki şimdi…
Konuyla ilgili bir örnek;
Bir gün bir adam veya bir kadın geleneksel lokmayı alladı, pulladı, süsledi, bir şeylere buladı, buladığı şeyi de başka bir şeye buladı ve çok para kazandı. Diğeri bu işte çok para var dedi, o da buladı. Diğeri yahu ne var bu işte, alt tarafı bi’ makine alıyorsun, sonrası %100 kar dedi ve o bulamacın fiyatını düşürdü. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Yaz geldi. İnsanlar bu ağır şeyi bütün kış yedik, yazın dondurma yiyelim dediler. Bu işte çok para olduğunu düşünen ve yan yana dizilen zeki girişimciler el ele dükkan kapattı.
Dijitalin mantığı da aynı işte. Para odaklı düşünüp taklit eden batar. Aksine rastlayan varsa lütfen yeşillendirsin.
‘’Ne para kazandılar yahu…’’
Düşünülmesi gereken konu nasıl para kazanırım değil, nasıl yardımcı olabilirim sorusudur. İyi bir fikrim, ürünüm, görünümüm, hizmetim, satış sonrası desteğim, hedef kitlem, çözümüm var mı konularına eğilmek doğru yaklaşımdır.
Tüm bunlardan önce aklınıza kimler ne paralar kazanıyor yahu düşüncesi geliyorsa, hayıflanmaya devam edebilirsiniz çünkü kötü ama karlı olarak nitelediğiniz ürün, o girişimcinin hedef kitlesi için iyiydi. Bunu siz değil bir başkası tespit etti, bir sorun çözdü veya sorun olmayan bir şeyi sorun haline getirerek çözdü –ki bu çok daha zordur- ve kazandı.
Taklit etmek nafile çabadır. Bir ajansa gidip biz de şunu gibi olalım, bize de şöyle postlar yapar mısınız demek vakit kaybıdır. Bir çatışmayı özgün yöntemlerle sonlandırabiliyorsanız dijitalde, gelenekselde, havada, karada, her yerde kazanırsınız.
Fotokopisi çektirilen kitap daima fotokopiden daha pahalıdır.
”iş fikri geliştirmek bu devirde ne kadar zor olabilir ki canım” diyenler için yazılmıştır…