Corona Virüsünün Teknoloji Sektörüne Etkileri
Çin’in Vuhan kentinde Aralık 2019 yılı ortalarında çıkan ve kısa sürede global bir krize sebep olan yeni tip Corona virüsü, birçok sektörü etkilediği gibi teknoloji sektörüne de darbe vurdu.
Birçok ülkede hayatı durma noktasına getiren virüs (COVID-19), son açıklanan verilere göre dünya genelinde 110 binin üzerinde enfekte vaka ve 3 bin 500’ün üzerinde ölüme sebep oldu. Çin’den sonra vakaların en çok görüldüğü iki ülke İran ve İtalya… Fakat tüm dünya bu yeni tip Corona virüsten nasibini maalesef alıyor.
Hal böyle olunca bütün sektörler gibi, teknoloji sektörü de dünyanın farklı bölgelerinde benzer politikalar izliyor ve bu salgından en az hasarla çıkmanın yollarını arıyor.
İlk Darbe: MWC 2020’nin İptali
Yeni tip Corona virüsü (COVID-19) teknoloji sektörün üzerindeki en büyük etkisini, her yıl düzenlen Mobil Dünya Kongresi’nin (MWC 2020) resmi olarak iptal edilmesiyle hissettirdi.
Nvidia, Intel, Sony, Amazon, AT&T, Facebook, TCL ve LG gibi birçok şirket konferansa katılamayacağını açıkladı. Ardından MWC 2020’nin iptal haberi geldi. Mobil Dünya Kongresi’nin iptal edilmesi virüs salgınının ciddi bir seviyeye ulaştığının göstergesi olarak kabul edilebilir. Tabi bu iptal haberinden sonra diğer etkinliklerin iptal haberlerinin gelmesi bizleri şaşırtmadı. Facebook’un F8 Geliştirici Konferansı da bu salgından nasibini aldı ki bu konferansın Facebook tarafından düzenlenen en büyük konferans olduğunu söylememizde fayda var.
İptal Edilen Önemli Etkinlikler
Dünya üzerinde birçok katılımcıya ev sahipliği yapan etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz;
Adobe Summit, Aruba Networks Atmosphere 2020, Cisco Live Melbourne, DocuSign Momentum, Facebook GlobalMarketing, Google Cloud Next, Google News, Micirosoft WSLConf, Microsoft MVP Global Summit, Nvidia GTC-GPU Technology Conference ve bunlara ek olarak en büyük iptallerden birinin haberi ise birkaç gün önce duyuruldu Google I/O 2020…
Tabi bu konferansların hepsinin tamamen iptal edilmediğini de belirtmek gerek çünkü konferanslardan bazıları fiziksel olarak olmasa da online olarak gerçekleştiriliyor. Şirketler yeni tip Corona virüs salgınına karşı önlem almak istese de yaptıkları işlerin aksamamasını da bir o kadar istiyorlar. Bu durumda aklımıza Apple’ın WWDC etkinliğinin akıbetinin ne olacağı sorusu takılmıyor değil. Bakalım, önümüzdeki günlerde bunun cevabını alacağız.
‘’Gereksiz Seyahatlerden Uzak Durun’’ Çağrısı
29 Şubat 2020 tarihi itibariyle ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bir bildiri yayınlayarak gereksiz seyahatlerden uzak durulmasını, özellikle Çin, İran, Güney Kore ve İtalya gibi ülkelere gidilmemesi gerektiği yönünde uyarılarda bulundu. Bir duyuma göre Amazon firması yaklaşık 798 bin çalışanının yurt içi ve yurt dışı gereksiz seyahatlerini derhal durdurmasını istedi. İsviçre’de bir Google çalışanında COVİD-19 virüsünün pozitif çıkması sebebiyle şirket, çalışan seyahati kısıtlamalarını genişletti. Twitter, CEO Jack Dorsey’in SXSW’ya katılımı dahil olmak üzere, zorunlu olmayan tüm çalışan seyahatlerini ikinci bir duyuruya kadar iptal etti.
Teknoloji şirketleri bu gibi önlemler almaya başlamışken, üretimde ve şirketlerin gelecek hedeflerinde ciddi sapmalar oluşmaya başladı. 2020 yılı içerisinde halkı arzı beklenen Airbnb firması, bu arzı 2021 yılına erteleyebileceğini belirtti. Apple’ın ikinci dönem finansal tahminlerinin bu salgın sebebiyle tutmayacağı analistler tarafından öngörülüyor.
Bu şirketlerin ürünlerinin çok büyük çoğunluğunun Çin’de üretildiği göz önünde bulundurulduğunda, üretim ve tedarikte sıkıntılar doğabileceği çoğu uzman tarafından dile getiriliyor. LG, kamera üretilen fabrikasında bir çalışanda virüs tespit edilmesi sebebiyle fabrikanın dezenfekte işlemleri için üretime ara verdi. Samsung, yine aynı sebepten dolayı fabrikasının faaliyetlerine geçici olarak ara verdi. Keza Apple’ın cihazlarını üreten Tayvanlı Foxconn’un da üretim merkezlerinden bazılarında yeni tip Corona virüsü vakasına rastlanması sebebiyle Şubat ayının başında merkez geçici olarak kapatıldı.
Bu salgın kontrol altına alınmazsa, hem teknoloji şirketlerini hem de diğer sektörlerde üretim yapan birçok firmayı çok zorlu günlerin beklediğini belirtmek gerek.
Ülkemizde henüz bir vakaya rastlanmadı ama tedbiri elden bırakmamak gerek ve herkesin tetikte olması gerekiyor. Şu an ülkemiz için tek sıkıntının yurt dışına açılan ve yurt dışından yatırım alacak olan girişimcilerin önündeki seyahat engeli.
İlerleyen zamanın bizlere neler getireceğini hep beraber göreceğiz…