Bambaşka Bir Boyut: Deepfake
Son günlerin tartışmalara konu olan teknolojisi deepfake, ünlülerin kabusu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Geçtiğimiz yıl Reddid’teki bir sayfa ile popülerleşen deepfake’e, kötüye kullanım nedeni ile tepkiler çığ gibi büyüyor. Peki, deepfake nedir? Deepfake video nasıl yapılır? Deepfake’in algoritması nasıl çalışır?
Deepfake Nedir?
Soğuk Savaş zamanındaki şifreli mesajlaşmalar birçok araştırmanın, romanın ve filmin konusu olmuştur. Dönemin geleneksel medya platformlarının tamamı bilgi alışverişi için ustalıkla kullanılıyor, gönderilmek istenen mesaj dolaylı yoldan başarıyla iletiliyordu. Ancak durum artık çok daha farklı… Dijital medya bir kavramdan ziyade çağa dönüştü ve kendi organlarını yarattı. Bunlardan en yeni ve en tehlikelilerinden birinin doğuşu ise bambaşka bir dalgalanma yarattı. Dalganın ismi deepfake…
Öncelikle ‘’Deepfake nedir?’’ sorusunun cevabını verelim… Deepfake, yapay zekâya dayanan bir insan imaj sentezi tekniğidir. Mevcut görüntüler veya videolar, kaynak görüntü veya videoların üzerinde birleştirilir. Böylelikle ortaya eski görünümünden ayırt edilemeyen bambaşka bir görüntü bütünü çıkartılır. Biraz daha basite indirgemek gerekirse; deepfake, videodaki kişinin yüzünü bir başka videodaki kişinin yüzüyle değiştirebilir.
Peki deepfake bunu hangi algoritmayla yapar? Yine basit bir anlatımı tercih edelim ve şöyle özetleyelim; video hazırlanırken, yüzü kullanılacak kişinin daha önceki videoları baz alınır. Kişinin jest ve mimikleri birebir kopyalanır ve hazırlanan yeni videoya monte edilir. Olay, zihninizde çizgi film teknolojisini andırmış olabilir fakat durum o kadar masum değil… Henüz 2017’de bir isme sahip olan teknoloji, ünlülerin tam anlamıyla baş belası haline geldi. Emma Watson, Natalie Portman, Ivana Trump, Kate Middleton, Adriana Grande, Natalie Dormer gibi isimlerin yüzleri porno filmlerde kullanılınca, uluslararası basın bu teknolojiye ‘’Dünyanın başına gelen yeni illet’’ sıfatını taktı.
Deepfake teknolojsinin tüm dünya tarafından tanınmasını sağlayan videonun başrolünde Bill Hader var. Bu video deepfake’in sembolü haline geldi…
https://www.youtube.com/watch?v=VWrhRBb-1Ig
Bir başka videonun başrolünde ise Barack Obama var. Başlık her şeyi özetler nitelikte…
http://https://www.youtube.com/watch?v=cQ54GDm1eL0
Dünya deepfake’i konuşuyor. Kimi ürkütücü buluyor, kimiyse sinema sektörü için bir mihenk taşı olacağını söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Yeni bir dijital savaş mı başlıyor?