Amerika’nın Keşfi
‘’Sosyal medya çok büyük güç, ama…’’
‘’Sosyal medya pazarlaması kapitalizmin çarkına su taşıyor.’’
‘’Sosyal medya amacına uygun kullanılmıyor.’’
1492
Kristof Kolomb denizciliğe aşık bir adamdı. Bu tutkulu aşk O’na haritaları sevdirdi. Zamanla, incelediği haritaların hikâyelerini de merak etti. Batlamyus’un Coğrafya’sına, Marco Polo’nun Seyahatler’ine ve Plinis’in Tabiat Tarihi’ne ilgi duyması bu merakın eseriydi. Bir süre sonra matematikçilerle –özellikle Toscanelli- temasa geçti. Neden? Çünkü denizciliğe olan aşkı içinde yeni bir hayali filizlendirmişti. Kaptan Kolomb arzuladığı seyahate çıkmak için son bir hamle yaptı; dönemin Portekiz Kralı II. Juan’dan maddi destek istedi. Hızlı bir red yedikten sonra bu kez İspanya Kraliçesi İzabella’ya yöneldi. Seneler sonra bulduğu desteğin ardından üstüne romanlar yazılan o seyahate çıktı. Sonucu hepiniz biliyorsunuz; yeni bir kıta… Amerika!
2018
Toplu iğne ucu büyüklüğünde olmayan birkaç hatırlatma;
-Teknoloji sayesinde gerçek zamanlı pazarlama yapılabiliyor,
-Tahmini analizlerle geleceğe yönelik pazarlama stratejileri oluşturulabiliyor,
-Küresel işletmeler sanal gerçekliğin yeniliklerinden faydalanıp dijital dönüşümünü tamamlamaya gayret ediyor ve
-Stratejilerini, müşterilerinin ‘kişisel’ deneyimlerini maksimuma çıkarma güdümüyle yönlendiriyor.
Kısa bir not daha;
Business 2 Community’nin 2017’de yaptığı araştırmaya göre Dünya’nın en büyük firmalarının CEO ve başkanları sosyal medyayı oldukça aktif kullanıyorlar. %84’ü ise şunu söylüyor: ‘’Satın alma planlamamda, markanın sosyal medya imajı kararımı etkiliyor.’’
Sıra konunun bağlanacağı bölümde;
İnsanlar –ki bu insanlar hangi sınıfa ait olursa olsun- ‘geri bildirim’ kavramını seviyor. Ulaşılabilirlikten hoşlanıyor. Alacağı şey her neyse, O’na özel olmasını istiyor.
Z kuşağı ne kadar gerçekse, sosyal medya da o kadar gerçek. İstekler, arzular, eğilimler ve tüm bunlara yön veren teknolojik gelişmeler apaçık sosyal medya pazarlamasını işaret ederken kısır döngü tartışmalarla elde edilebilecek tek şey başarısızlık. Z kuşağı bu yöntemden sıkılıp, yeni bir formül bulana kadar sosyal medya hayatın içinde kalmaya devam edecek. Elbette eleştirin, elbette tartışın ama sosyal medyanın dışında kalmak uzun yıllar boyu çözüm olmayacak.
-İçerik üretmelisiniz,
-Ölçmelisiniz,
-Kişiselleştirmelisiniz,
-Kırılgan değil yeniliğe açık olmalısınız.
Özetlersek;
Markanız ya da ürününüz tutkunuzsa, önceliğiniz sosyal mecraya uygun kurumsallık olmalı. Kitap açık. Cümleleri yorumlayın, eleştirin, değiştirin ama eski defterlerden medet ummayın. Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmayın!